Jos Houweling “Cultuurpartij” 2011

Posted on June 28, 2011


CULTUUR PARTIJ

 

De Mars der Beschaving liep van Rotterdam naar Den Haag. Door straten, over wegen en over asfalt. Asfalt.

Nederland krijgt minder cultuur en meer asfalt. Nederland geeft 7,3 miljard extra subsidie, om de snelwegen te verbeteren. Iedere tweebaansweg moet een vierbaansweg worden, ook als het dorp te smal is.

 

Nederland wordt de beste snelweg van Europa. Vroeger kwamen er mensen naar Nederland voor eigenzinnige vrijheid gedurfde cultuur, voor inspiratie.

Morgen komen de mensen voor het asfalt. “I have a dream” Ik citeer de staatssecretaris van asfalt. “I have a dream. Snelwegen van Maastricht tot Den Helder, van Middelburg tot Groningen.”

 

Anderzijds hebben snelwegen hebben ook positieve kanten, Henri en Ingrid, van de VVD, zijn eerder thuis en willen naar het theater. Vroeger kon dat in de eigen stad.

Dat theater is nu tapijthal.

Ik citeer Geert Zijlstra: “Wij geven het tapijt terug aan de burger.”

Henri en Inneborg moeten twee provincies verder, want daar speelt, godzijdank, het Belgisch toneel. Zonder de verbrede snelwegen waren zij nooit op tijd geweest.

 

7,3 miljard subsidie voor snelwegen, dat is 7300 miljoen. Een niet te begrijpen stapel geld. 7300 miljoen is 365 maal de bezuiniging op cultuur. Het asfalt is 365 maal belangrijker dan cultuur Zo kortzichtig is het. Een jaar telt ook 365 dagen. Als de snelwegen in een jaar zouden worden verbreed is, een dag niet verbreden, gelijk aan de bezuiniging op cultuur. Een tweebaansweg niet verbreden en de cultuur is gered.

 

Politiek bestaat uit keuzes maken. De juiste keuzes. Artbommen, marsen, symbolische bezettingen, 200 miljoen handtekeningen en fatsoenlijke argumenten, zullen niet helpen de regering anders te laten denken. Het is, of je aan een knaagdier gaat uitleggen, dat fruit eten, goed is voor zijn, en onze toekomst.

 

Als de politiek, onze cultuur verdunt en laat weglopen in een afvalputje, dan moeten wij, politiek worden.

Zes op de tien Nederlanders zouden het eens zijn met korten op cultuur. Dus, vier op de tien niet.

Vier op de tien zijn 6,5 miljoen mensen. 6,5 miljoen mensen. Als zij zouden stemmen op de Cultuur Partij, zijn dat ruim 50 kamerzetels. In een klap groter dan de grootste partij nu.

 

Het kan zijn dat de Cultuur Partij haar 50 zetels niet haalt, omdat er, ook wordt gestemd op andere partijen met fatsoen. Dat is goed. Ook met minder zetels hebben we spreektijd in de Tweedekamer en in de media. Spreektijd voor maandelijks een nieuwe woordvoerder, uit een ander kunstdiscipline, van ballet tot film, kunst en muziek. Woordvoerders die kunnen zingen, bijten en zelf de regels verzinnen.

Het moet.

 

Cultuur is je leven inhoud geven. Nederland kan zich in Europa onderscheiden als wij uitblinken in cultuur. Nederland wil geen vlag zijn zonder kleur.

 

Op korte termijn moet het schilderij, van Rudi van de Windt, in de Tweedekamer, achter de Regering weg. Een schilderij, met zo’n allure, achter je, moet je verdienen. Thans past op die muur asfalt. Stinkend asfalt, dat langzaam naar beneden kruipt.

 

Juni 2011.

Jos Houweling.

Advertisements
Posted in: sources